Het is nog niet te laat

06-02-2014

De Antwerpse Groenplaats veranderde deze namiddag tussen 14h en 18h tijdelijk in Russisch grondgebied. Wel Jong Niet Hetero toonde er aan wat de Russische wet tegen holebipropaganda in de hand werkt. Dat was allesbehalve een fraai zicht. Twee jonge homo’s werden vier uur lang vernederd en bekogeld met smurrie en eieren door twee ‘Russische’ kerels. Ze hopen hiermee alsnog politici, sportfederaties en atleten aan te zetten tot actie. Want die was tot nu teleurstellend.

“Het is een schande dat discriminatie van holebi’s in Rusland bij wet goedgekeurd wordt” zegt Michiel Vanackere, woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero. De wet tegen homopropaganda werd in juni 2013 goedgekeurd door het Russische parlement. Mensen die zichtbaar een relatie hebben met iemand van hetzelfde geslacht, journalisten die zich positief uiten over holebi’s, webmasters met een positieve tekst over holebi’s op hun website, … allemaal plegen ze een strafbaar feit. “Ondanks dat dit soort wetten eigenlijk onverenigbaar zijn met de Olympische Spelen zien we het toch als een kans om er net de wantoestanden aan te kaarten.  Met de winterspelen in zicht roepen we onze sporters, sportfederaties en politici voor de laatste keer op om een statement te maken”, vervolgt Michiel. “Hoewel veel Belgische politici niet aanwezig zijn bij de start van de spelen in Sotsji sprak niemand van hen zich expliciet uit tegen de wet. Holebi’s overal ter wereld roepen hun politici momenteel op om dat wel te doen.”

“Holebirechten zijn mensenrechten”, zegt Michiel, “en hoewel we niet betwijfelen dat onze politici, atleten en sportfederaties deze daadwerkelijk belangrijk vinden, willen ze zich er niet expliciet voor uitspreken. Dat vinden wij als organisatie bijzonder jammer. Het zou van veel moed en een positief signaal tegenover jonge holebi’s getuigen moesten ze dat nu wel nog doen. Het is nog niet te laat daarvoor.”

 

Bekijk de foto's van de actie