Belgische LGBTQI+ jongeren verenigen zich als Youth 4 Equality

15-05-2019

Op zaterdag 18 mei slaan Wel Jong Niet Hetero, Les CHEFF, Alter Visio en IGLYO de handen in elkaar en vormen Youth 4 Equality. Samen met 20 LGBTQI+ jongerenorganisaties uit alle uithoeken van België en een internationaal jongeren- en studentennetwerk dat 40 landen uit heel Europa representeert, zal de delegatie door de straten van Brussel trekken tijdens de Belgian Pride. Daarbij staat één gemeenschappelijke boodschap centraal: Be Your Own Role Model!


Afgelopen maand werd door Youth 4 Equality de #BeYourOwnRoleModel-campagne gelanceerd om erop te wijzen dat, hoewel er steeds meer bekende LGBTQI+ rolmodellen op het toneel verschijnen, het voor veel jonge mensen nog steeds niet evident is om openlijk uit de kast te zijn.

“Jonge LGBTQI+ personen over heel Europa worden geconfronteerd met grote drempels rondom toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Het recht om zichzelf te zijn zonder angst voor geweld, pestgedrag en discriminatie is niet vanzelfsprekend. Een belangrijke stap in het empoweren van jonge queer personen is erover waken dat ze zichzelf weerspiegeld zien in de wereld rondom zich.”, benadrukt Anna Robinson (co-voorzitter van IGLYO)

 

#beyourownrolemodel

“Met deze campagne moedigen we jonge mensen aan elkaar te inspireren met hun eigen verhalen en zelf actieve rolmodellen te worden, zowel voor zichzelf als voor anderen.”, vertelt Martin (Alter Visio). “We hebben een empowerende boodschap die eigenliefde en pride benadrukt, en mensen aanzet om zich te verzetten tegen elke vorm van discriminatie gebaseerd op seksuele oriëntatie, genderidentiteit en -expressie en geslachtskenmerken.”

“Ik stak mezelf ooit terug in de kast.”, getuigt Jitske (woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero). “Waarom? Onzekerheden, geen voorbeeld, geen idee hoe of wat, vraagtekens. Maar verdorie, vechten voor uzelf en wat jij wilt. Wie je bent is zoveel belangrijker dan alle meningen rondom u. Wees uw eigen rolmodel, de rest volgt wel.”

 

Belgian Pride

Daarom zal Youth 4 Equality deelnemen aan de Belgian Pride Parade met een feestelijke wagen versierd met spiegels. De spiegels visualiseren de slogan #BeYourOwnRoleModel; toeschouwers zullen zichzelf zien en eraan herinnerd worden hoe belangrijk het is om je authentieke zelf te zijn. Ook benadrukt de boodschap dat ieder persoonlijk verhaal het vertellen en delen waard is.

 

Nic (Jongere): “Hoe werd ik mijn authentieke zelf? Door datgene wat mij uniek maakt te omarmen. Door te doen wat goed voelt voor mij, en door mijn eigen pad te bewandelen, ook al is het niet het ‘gewone’ pad. Door de acceptatie en steun van mijn liefdevolle familie en vrienden die me de mogelijkheid gaven om mijn echte, authentieke zelf te kunnen zijn.”

 

Ben je een LGBTQI+ persoon of een ally jonger dan 30? Dan ben je meer dan welkom om je aan te sluiten bij de delegatie van Youth 4 Equality (wagennummer 6) op 18 mei tijdens de Pride Parade in Brussel. De parade zal van start gaan om 14h30 in de Ravensteinstraat, bij het Centraal Station van Brussel.

 

________

Meer informatie over Youth 4 Equality en de deelnemende LGBTQI+ jongerenorganisaties is te vinden op www.youth4equality.be

 

Youth 4 Equality

https://www.facebook.com/Youth4Equality/

https://www.facebook.com/events/265063831043590/

 

Youth 4 Equality is de gemeenschappelijke boodschap die de Belgische LGBTQI+ jongerengemeenschap uitdraagt. Het is het mooie resultaat van de samenwerking tussen Wel Jong Niet Hetero (Vlaanderen en Brussel), Les CHEFF (Wallonië en Brussel), Alter Visio (Brussel) en IGLYO (Internationaal), samen met meer dan 20 lokale LGBTQI+ jongerenverenigingen uit alle uithoeken van België!