Zonder condoom?

Seksuele gezondheid

Je bent verliefd en beslist met die liefde van jouw leven in een relatie te stappen? Stop niet zomaar met condooms! Ook niet als het je eerste relatie is of jij altijd monogaam bent. Zonder condoom neuken met je vriend kan pas na een aantal stappen:

  1. Testen.
    Laat julllie eerst testen op hiv en soa’s. Maak er eventueel een gezamelijk project van. Als jullie beide hiv-negatief zijn en geen soa(s) hebben, kunnen jullie het condoom weglaten. Opgelet: geen symptomen wil niet zeggen dat er geen hiv of soa kan zijn. 

  2. Praat over seks buiten de relatie.
    Jullie kunnen ervoor kiezen om seks binnen de relatie te houden maar beslissen dat seks buiten de relatie moet kunnen. Uit respect voor elkaar: zorg dat deze contacten steeds veilig verlopen en dat jullie hierover communiceren. Indien er seks is buiten de relatie blijft op regelmaat laten testen een noodzaak!

  3. Ben je een afspraak niet nagekomen?
    Hoe moeilijk  erover praten ook is, het is van groot belang. Als dat niet kan, lopen jullie beide gevaar. Creëer ruimte binnen jullie relatie om delicate onderwerpen aan te kaarten. Het gebeurt wel vaker dat afspraken niet worden nagekomen, het kan iedereen overkomen. 

Ook als je al langer met je vaste vriend zonder condooms vrijt en nooit bent getest, is het verstandig alsnog een test te doen en afspraken met elkaar te maken. Het is nooit te laat om zekerheid te hebben en duidelijke afspraken te maken.