Wie ben ik?

Ontdekken

Je beste vriend probeert een date voor je te regelen met zijn zus, maar jij hebt meer interesse in zijn broer. Je krijgt vlinders in je buik wanneer het nieuwe meisje in je klas diep in jouw ogen kijkt. Je bent in de war en twijfelt over wie je bent. Of misschien heb je wel het gevoel dat je in het ‘verkeerde’ lichaam geboren bent ...

 

Het kan ook anders
Willen of niet, je leeft in een heterowereld. Ga zelf maar na: de meeste films, boeken en liedjes, vrienden en familie, zelfs de krabbels op de schoolbanken doen je soms geloven dat meisjes alleen verliefd worden op jongens, en jongens op meisjes. 

Maar het kan natuurlijk ook anders. Je kent misschien wel een homokoppel, je hebt een lesbische buurvrouw. Maar dat jij homo, lesbisch of bi zou zijn, kan dat wel? Of je wil liever een jongen zijn dan een meisje, kan dat ook?

 

Experimenteren
Heel wat jongeren twijfelen op een bepaald moment aan hun geaardheid. Dat een jongen op een feestje in dronken toestand gekust heeft met zijn beste vriend, betekent niet aan dat hij ook werkelijk holebi is. Dit kan deel uitmaken van experimentatiegedrag  dat jongeren wel eens vertonen wanneer ze op zoek gaan naar hun seksualiteit.

 

Twijfel
Misschien blijven mensen van het zelfde geslacht jou aantrekken, of draait experimentatiegedrag uit op een relatie. Op dat moment wordt twijfel misschien realiteit. Ontdekken dat je holebi bent, gaat niet vanzelf. Veel jongeren zijn er een hele tijd mee bezig om hun geaardheid of genderidentiteit te ontdekken en te aanvaarden. Het wordt dan misschien niet de standaardtoekomst die je voor ogen had, uiteindelijk verschilt een holebirelatie niet veel van een heterorelatie en kies je zelf hoe je jouw toekomst wil invullen.

  

Durf praten
De ontdekkingstocht naar wie je bent, is er een van ups en downs. Het zal zeker goed doen om er over te praten als je het moeilijk hebt. Je kan met je twijfels altijd bij een goede vriend of vriendin terecht of kan je iemand anders in vertrouwen nemen. Of je kan natuurlijk holebi- en transgenderjongeren in dezelfde situatie vinden op het Wel Jong Niet Heteroforum of in de jongerengroepen. Zowel op het WJNH-forum als bij de jongerengroepen kan je je verhaal doen en al jouw vragen stellen. Durf praten als je je hart eens wil luchten, er staat vast en zeker iemand voor je klaar.