Wat vind je leuk?

Seks

Massage

Massage is een ontspannende manier om het lichaam van je partner te strelen, te onderzoeken en om aan elkaars aanrakingen te wennen. Een lekker ruikende massageolie kan een aangename sfeer creëren.

Breng de olie op een aangename temperatuur door ze eerst in je handen op te warmen. En dan is het een kwestie van wrijven, kneden en masseren. Laat je fantasie de vrije loop en beperk je niet tot de nek en de schouders. Zolang jullie het alle twee fijn vinden, kunnen jullie uitproberen wat je wil.

Als jongens na de massage anale seks willen hebben, was je best eerst de massageolie weg, die zou de olie kunnen aantasten. Gebruik daarna steeds glijmiddel op waterbasis.

 

Erogene zones 

Elke jongen of meisje heeft wel zo favoriete plekjes die je zal moeten ontdekken bij jezelf en anderen. Sommigen hebben heel gevoelige tepels. Je kunt er op zuigen, in knijpen, zelfs zacht op bijten... Anderen hebben graag dat je hen streelt over heel het lichaam, kusjes geeft in hun hals of hen pijpt of beft. Laat je fantasie de vrije loop en ga samen op ontdekkingstocht… alles is mogelijk! Alleen je fantasie is de grens.

 

Durf vragen

Door verschillende technieken uit te testen en hun reactie erop te zien, kan je ontdekken wat jouw vriendje of vriendinnetje het liefst heeft, maar je kunt het natuurlijk ook rechtstreeks vragen. Laat het hen voordoen, eventueel met jouw hand onder de hunne, zodat je hun lievelingstechniek leert.

 

Rimmen (jongens)

Onze lichamen bieden een waaier aan mogelijkheden. Zelfs schijnbaar onwaarschijnlijke lichaamsdelen kunnen ons plezier doen beleven eens de zin er is. Rimmen, ook kontlikken of anilingus genaamd, verwijst naar oraal-anaal contact. Deze daad kan als voorspel dienen maar kan bij sommige mensen ook op zichzelf tot een hoogtepunt leiden.

Je kunt je partners anus hierbij likken, met de tong penetreren, zuigen of kussen. Rimming komt bovendien niet alleen voor bij homo’s, maar is bij alle seksuele geaardheden terug te vinden. Wederzijds vertrouwen en duidelijke afspraken zijn een must als je er allebei evenveel van wil genieten.

Dat kontlikken kan dan wel plezierig zijn, maar je moet ook rekening houden met mogelijke gezondheidsrisico’s. Je kunt Hepatitis A of B, gonorroe, syfilis, en herpes/genitale wratten oplopen, maar ook bacteriële infecties aangezien de darmflora niet ver weg zit. Hiv kan je daarentegen niet oplopen door kontlikken. De basisregel voor mensen die willen gerimd worden is een zeer goede lichaamshygiëne.  Hierbij kan het nuttig zijn om lichaamsbeharing rond de anus op voorhand weg te knippen/scheren.

Een rubberdam biedt goede bescherming tegen soa’s. Bij de apotheker kan je hiervoor latex lapjes kopen of kan je zelf een condoom openknippen om een beschermlaag te vormen. Wees creatief, maar doe het veilig!

 

Anale seks (jongens) 

Veel jongens dromen ervan om hun penis in de kont van een andere jongen te steken, of omgekeerd. Wie zijn penis in de anus van zijn partner steekt wordt binnen de gay scene vaak de 'top partner' genoemd, wie geneukt wordt, de 'bottom partner'. Andere jongens houden zowel van zelf neuken als geneukt te worden en worden versa genoemd.

Of jij top, bottom of versa bent kom je te weten door beide scenario’s uit te proberen. Een gouden regel is: begin er alleen aan als je er 100% zin in hebt. Neem er je tijd voor en doe het met iemand bij wie je je volledig op je gemak voelt.

Anale seks is natuurlijk geen verplicht onderdeel van seks. Weet dat er veel homokoppels zijn die geen anale seks hebben, omdat ze dit niet leuk vinden of gewoon voldoende hebben aan orale seks of elkaar aftrekken.

Mensen die nog niet aan anale seks toe zijn kunnen aan frottage doen, dit is het schuren van de penis tegen de buik of billen van hun partner. Dit is een gulden middenweg tussen elkaar aftrekken en anale seks waarbij er quasi nooit gevaar is op het overdragen van soa’s. Wel moet men opletten dat er nooit sperma in contact komt met de penis, anus of mond van de partner.

Voorbereiding

Bij anale seks ben je best goed voorbereid om er een aangename ervaring van te maken…

Anale seks met volle darmen en blaas is niet aangenaam als bottom dus ga even naar het toilet voor de seks. Onaangename smurrie kan je eventueel vermijden door een klysma of een darmspoeling. Met een rubberen peer of een grote spuit breng je langs je kont lauw water naar binnen om je endeldarm te spoelen. Een zoutoplossing van bij de apotheker is eigenlijk nog beter en er komt een goede gebruiksaanwijzing bij. Een klysma kan je darmflora uit evenwicht brengen en pas je dus best niet te vaak toe. Het spoelt ook je natuurlijke slijmlaag weg, wat een penis of een speeltje in je kont minder aangenaam maakt.

De sluitspier moet wennen aan het uitrekken door de penis en heeft de reflex samen te trekken als er iets naar binnen wil. Vingeren met een of meerdere vingers kan de sluitspier laten wennen aan aanrakingen en binnendringen. Glijmiddel is belangrijk om het vingeren vlot te laten verlopen. Dring nooit aan om verder te gaan als je partner niet verder wil. 

Wanneer de sluitspier eventueel door vingeren gewend is aan het uitrekken kan de anale seks beginnen. Hierbij dien je altijd een condoom te gebruiken in combinatie met glijmiddel op waterbasis (géén massageolie!) om soa’s te vermijden. Enkel als de twee partners een vaste, gesloten relatie hebben kan er eventueel besloten worden om het condoom achterwege te laten. Vele koppels echter blijven een condoom gebruiken omdat het opruimwerk na de seks dan gemakkelijker is.

Geneukt worden kan pijn doen bij de bottom partner en daarom is het belangrijk dat de top partner voorzichtig is en indien nodig even stopt met bewegen of zich terugtrekt. Om pijn te vermijden is het belangrijk om steeds veel glijmiddel te gebruiken.

 Anale seks in al z’n vormen

Anale seks bestaat in tientallen vormen, het aantal verschillende standjes en posities is groot. Hieronder vind je een overzicht van enkele vaak voorkomende standjes:

 • Op de buik: de bottom partner ligt op zijn buik zodat de top partner hem kan neuken. Dit wordt vaak als het eenvoudigste standje beschouwd. Nadeel is wel dat de partners geen oogcontact hebben.
 • Missionarishouding: de bottom partner ligt op zijn rug en trekt zijn benen geopend tegen zijn borstkas zodat zijn billen naar de top partner wijzen. Beide partners liggen met het gezicht naar elkaar tijdens de seks maar is vaak iets minder comfortabel voor de bottom partner.
 • Gehurkt: het kan geruststellend zijn voor de bottom partner om zelf te bepalen hoe snel en hoe diep de toppartner hem penetreert. Bij dit standje ligt de top partner op zijn rug terwijl de bottom partner er met een been langs elke kant op gaat zitten en zich op zijn eigen tempo over de stijve penis laat zakken. Door op en neer te bewegen bepaalt de bottom partner het ritme.
 • Zijwaarts: de bottom partner gaat met één been helemaal opgetrokken op zijn zij liggen. De top partner, die als een lepeltje achter hem ligt, kan hem dan iets makkelijker penetreren. Het nadeel is dat de top partner zich tegen niets kan "afzetten". 
 • Op z’n hondjes: de bottom partner zit op handen en knieën en wordt gepenetreerd door zijn partner die op zijn knieën achter hem zit.

Het aantal verschillende standjes is zeer groot. Als beginner kies je best één van de gemakkelijkere standjes, later kan er verder geëxperimenteerd worden met alternatieven. Een koppel krijgt op termijn vaak een favoriet standje waarbij beide partners het meest plezier aan beleven.

 

Pijpen (jongens) 

Bij het oraal bevredigen van een man, ook pijpen of afzuigen genoemd, gebruikt men de mond om de eikel en de rest van de penis stimuleren. Voor sommige mensen is een penis in de mond nemen maar vies omdat eventueel smegma aan de rand van de eikel een sterke geur en smaak af kunnen geven bij slechte lichaamshygiëne. Dat smegma kan er komen door afgescheiden vocht en dode huidcellen en is op zich niet schadelijk voor de gezondheid. Om ongewenste geurtjes en smaken te vermijden was je je best even op die plaats alvorens gepijpt te worden.

 Orale seks in al z’n vormen

Iemand oraal bevredigen kan op verschillende manieren gebeuren, het is meer dan alleen met de lippen en tong de eikel van je partner bewerken. Er zijn allerlei varianten waarbij de volledige penis en zelfs de rest van het lichaam gestimuleerd wordt:

 • Handwerk: men maakt z’n hand nat met speeksel en beweegt het mee in hetzelfde ritme als de mond. Het hand dient als verlengstuk van de mond. Op hetzelfde moment kan men met de handen ook de balzak, dijen of anus van zijn partner stimuleren.
 • Zuigen: bij sommigen levert het een spectaculair gevoel op, anderen vinden het onaangenaam.
 • Mondneuken: de jongen die gepijpt wordt, kan ook zijn vriendje in de mond 'neuken'. Doe het eerst voorzichtig, anders kan het agressief overkomen. Of je kunt zijn hoofd in je handen nemen en zo het ritme aangeven. Als jij op dat moment pijpt, kun je eventueel je hand rond de penis houden, zodat hij niet te diep komt.
 • Deep-throating: een persoon duwt zijn penis tot in de keel van zijn partner. Hierbij wordt de ganse penis sterk gestimuleerd. Net zoals bij mondneuken kan men de penis met de hand begeleiden zodat geen verstikkingsverschijnselen optreden.
 • 69: pijpen en gepijpt worden kan natuurlijk ook tegelijk in dit standje. Je ligt omgekeerd en buik tegen buik tegen elkaar aan, elk met het hoofd ter hoogte van het kruis. Dat kan zij aan zij of één iemand op zijn rug en de ander op handen en knieën erboven.
 • Smaakcondooms: voor wie wel van een fruitsmaakje houdt, of zich extra wil beschermen tegen soa’s, zijn er steeds smaakcondooms. Let op, meestal zijn ze niet geschikt voor anale seks. Fijnproevers kunnen ook experimenteren met choco en slagroom. Opgelet: vettige voedingswaren kunnen het condoom aantasten.
 • IJsblokjes: als men een ijsblokje in je mond neemt tijdens het pijpen geeft dit de partner een speciaal gevoel. Ook met warm water kan men een speciaal effect bekomen. 

De risico's 

Er zijn een aantal risico's verbonden aan het pijpen. Klaarkomen in de mond moet men absoluut vermijden, want zo kan hiv overgedragen worden. Maar er zijn ook nog andere gevaren:

 • Men kan gemakkelijk een soa oplopen bij het pijpen van een besmette persoon. Syfilis en gonorroe komen vaak voor onder homo's en worden ook via orale seks overgedragen. Als je veel wisselende seksuele contacten hebt, laat je je best om de drie maanden nakijken op soa’s. Laat je ook nooit zonder condoom pijpen als je een soa hebt, want je draagt ze zo over.
 • Sperma van een seropositieve persoon bevat hiv-virus, maar ook het voorvocht bevat een kleine hoeveelheid virus. Normaal gezien beschermen je mondslijmvliezen je tegen het hiv-virus in het voorvocht, tenzij je wondjes in de mond hebt. Die wondjes of blaasjes verhogen het risico op soa’s zoals hiv, dus gebruik in dat geval zeker een condoom als je wil pijpen. Omgekeerd moet je, als je gepijpt wordt, zelf ook een condoom dragen.
 • Indien je vermoedt dat je een soa hebt, laat je dan testen en gebruik een condoom bij zowel het pijpen als bij het gepijpt worden zolang je soa niet helemaal genezen is. Als je seropositief bent, loop je immers makkelijker andere soa’s op. Heb je hiv én een andere soa, dan geef je hiv ook sneller door. Daarom dien je als seropositieve steeds een condoom te dragen als je gepijpt wordt en mag je nooit zelf pijpen als je wondjes in je mond hebt. 

 

Beffen (meisjes) 

Net als bij jongens, is ook bij meisjes orale seks heel populair, maar geen must. De term die hiervoor gebruikt wordt, is ‘beffen’ en het bijhorend voorbehoedsmiddel is dan ook het ‘beflapje’. Bij deze techniek stimuleert het ene meisje de vagina en clitoris van de andere door verschillende bewegingen: rondjes draaien, het puntje van je tong gebruiken, hard of zacht duwen, etc. Ook hier is het ‘69’-standje mogelijk, als je lenig genoeg bent tenminste! Het risico op overdracht van soa’s is kleiner bij seks tussen twee meisjes, maar daarom niet afwezig. Het beflapje kan dus (vooral bij het eerste seksueel contact) een veiligheid bieden. Meer info over het beflapje vind je onder de rubriek ‘veilig vrijen’.