Veilig vrijen bij jongens

Seks

Een goed uitgangspunt om altijd je gezondheid te garanderen is om steeds een condoom te dragen tijdens seks, ook als je partner zegt dat hij net getest is! Bij hiv is er namelijk een ‘vensterperiode’ van drie maand waarin het virus nog niet kan gedetecteerd worden met testen maar wel extreem besmettelijk is. Veel jongens vinden seks zonder condoom echter intenser. Enkel in een gesloten relatie kan er overgegaan worden op seks zonder condoom, nadat beide partners bij een test vrij van soa’s verklaard zijn.

Ook dan nog is openlijk blijven praten over seks belangrijk, misschien heeft je vriend in een dronken bui seks gehad met iemand anders, maar durft hij dit niet te bekennen aan jou. Besef dat een groot deel van de hiv-besmettingen binnen zogezegd “gesloten” relaties gebeurt, dit wil zeggen dat er bedrog van een van de partners in het spel is. Blindelings vertrouwen in je partner kan dus gevaarlijk zijn. Je partner zeggen dat “je het minder erg zou vinden dat hij zegt dat hij je bedrogen heeft dan dat hij het verzwijgt en je daardoor besmet” kan een goed aanknopingspunt zijn.

Gebruik steeds condooms van goede kwaliteit. Je herkent ze aan het CE label op de verpakking (de Europese kwaliteitsnorm). Je kan ze kopen bij de apotheker, supermarkten, homosauna's, sommige homobars, seksshops, e-shops op het internet, enzovoort.

Je bewaart je condooms het best op kamertemperatuur. Pas in de zomer dus op met een auto in de zon, want daar kan het te warm worden. In je portefeuille kan je ze slechts een paar weken bewaren. Door de wrijving raakt de verpakking namelijk beschadigd en zelfs al ziet het condoom er nog goed uit, als de verpakking kapot is dan droogt het uit. 

 

Tips bij het gebruik van een condoom:

  • Gebruik nooit vervallen condooms. Let bij het opendoen van de verpakking op met tanden en voor scherpe vingernagels. 
  • Sommige condooms (met smaken) dienen vaak enkel voor oraal gebruik. Lees de verpakking!
  • Een condoom heeft vooraan een reservoir om het sperma op te vangen. Met je ene hand knijp je dat topje dicht en zet je het condoom op de eikel, met de andere maak je een ring en rol je het condoom volledig af. Oefen dit eventueel op voorhand.
  • Gebruik steeds glijmiddel op water- of siliconenbasis. Breng het zowel aan de buitenkant van het condoom als in de anus aan. Breng indien nodig breng soms opnieuw glijmiddel aan.
  • Trek je na het klaarkomen terug voor je penis opnieuw slap wordt. Houd daarbij het condoom vast zodat het niet blijft steken in de anus van je partner. Leg er een knoop in en gooi het in de vuilnisbak. 

 

 

Niet onfeilbaar

Condooms kunnen wel eens scheuren of afglijden, maar toch zijn ze nog steeds de beste manier om een besmetting met hiv te voorkomen. Panikeer niet als je een scheur opmerkt, maar neem dan zeker een nieuw condoom. Denk vooral niet dat het “toch te laat is”. Indien het misloopt, is het verstandig om je op hiv te laten testen. Als je er een heel slecht gevoel bij hebt of weet dat je partner seropositief is, kun je een PEP-kuur overwegen. PEP is een spoedbehandeling nadat je risico op hiv hebt gelopen. Met deze kuur moet je binnen 72 uur na het condoom-ongeluk worden begonnen! PEP is geen kleinigheid. Je moet een maand lang hiv-medicijnen slikken, vaak met ernstige bijwerkingen. PEP is dus zeker géén alternatief voor veilig vrijen maar een paardenmiddel voor als je echt een serieuze kans op hiv-infectie hebt opgelopen.