Online versus offline

Coming in

Online

Andere LGBT’s leren kennen is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je op je eentje bent. Om die reden volgt hier een overzicht van een aantal laagdrempelige ontmoetingsplaatsen, zowel on- als offline.

Wil je nieuwe mensen leren kennen, maar is een echte ontmoeting een te grote stap? Dan bestaat zeker de optie om elkaar eerst (of enkel) online te ontmoeten op deze kanalen:

  • Min19: On- en offlineplatform voor LGBT-jongeren tot en met achttien jaar. Via een beveiligde procedure krijg je toegang tot een sociaal netwerk dat bestaat uit en onderhouden wordt door jongeren die zich ‘anders’ voelen op vlak van gender of seksuele oriëntatie. Je kan er zowel chatten, op fora schrijven als activiteiten leren kennen. Op die manier is ook de stap naar het meemaken van een activiteit snel gezet! 
  • T-jong: On- en offlineplatform voor transjongeren. Hieronder vind je de T-birds, ctrl-T en T-squad.
  • WJNH-forum: niet enkel Min19 heeft een forum, ook onze WJNH-website beschikt hierover. Je kan er zelf een topic starten, maar ook reeds beantwoorde vragen lezen. Hier kan iedereen terecht, er is dus geen specifieke beveiliging voorzien.

Offline

Ben je klaar om de stap naar een echte ontmoeting te zetten? Offline kan je hier terecht: 

Lokale groepen (feestjes, activiteiten)

Je kan een lokale holebi-jongerengroep wat vergelijken met een doorsnee jeugdvereniging in je buurt: een groep jongeren die samen bowlen of op weekend gaan. Maar af en toe gaat het natuurlijk ook over hoe het is om holebi of transgender te zijn.  Bij een drankje houden de leden een groepsgesprek over de ‘outing’ bij familie en vrienden, een leuke quiz over veilige seks, ... In heel wat steden in ons land vind je zulke groepen die aangesloten zijn bij Wel Jong Niet Hetero (WJNH), de grootste organisatie voor holebi- en transgenderjongeren in ons land. 

Benieuwd welke lokale groep zich in jouw buurt bevindt? Ontdek het hier.

Nationale teams

WJNH heeft verder ook een paar nationale initiatieven zoals Min19 (tot 19 jaar), T-jong en Plan B (ouder dan 24 jaar) die heel wat activiteiten organiseren. De meeste Vlaamse en Brusselse groepen en holebi-initiatieven  zijn aangesloten bij de overkoepelende organisatie Çavaria.

Activiteiten

Cafés

Sommige cafés richten zich specifiek naar of zijn populair bij een LGBT-publiek.Op deze plaatsen kan je dus veilig jezelf zijn in het uitgaan en misschien zelfs anderen leren kennen! Zo heb je in Gent bijvoorbeeld het A-Plus café, in Antwerpen dan weer de Red&Blue, etc.

WJNH

Een andere manier om nieuwe mensen te leren kennen, is door als vrijwilliger aan de slag te gaan bij WJNH. Wij kunnen immers altijd helpende handen gebruiken bij activiteiten, kampen, redactie, enzovoort. Een flinke dosis engagement is al genoeg om bij ons een plaatsje te vinden! 

Merhaba

“Welkom” in het Arabisch en Turks. Een beweging ontstaan uit vrouwen, mannen en transgenders met roots voornamelijk in de Maghreblanden, het Midden-Oosten, Turkije en Sub-Sahara Afrika die zich aangetrokken voelen tot mensen van dezelfde sekse en/of vragen hebben over hun seksualiteit of genderidentiteit.

Roze Huizen van Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt en Oostende

 

Waarom zijn aparte verenigingen nodig?

Vaak stellen mensen zich de vraag waarom er eigenlijk aparte verenigingen, feestjes en organisaties zijn voor LGBT’s. Ze gebruiken daarbij als argument dat integratie op die manier net moeilijker wordt en dat holebi- en transpersonen zich op die manier afscheiden van de rest van de bevolking. 

Wij zijn het niet eens met deze mening, omdat wij inzien dat aparte verenigingen en groepen een heel specifieke functie hebben: je leert er niet enkel mensen kennen die jouw situatie begrijpen en bespreekbaar maken, maar het biedt je ook een veilige ruimte (‘safe space’) om jouw gevoelens te beleven en uiten. Daarnaast zijn het ook plaatsen waarbinnen activisme soms groeit, waardoor politieke verandering mogelijk wordt.

 

Discriminatie binnen de community

Het coming-in-verhaal is eentje van verwelkoming en inclusie, maar verloopt niet altijd voor iedereen van een leien dakje. Net als elke gemeenschap is er ook hier (jammer genoeg) soms sprake van discriminatie. Een groep die daar vaak het slachtoffer van is, is die van biseksuele personen. Daarvoor verwijzen we naar de aparte infobox rond ‘bi visibility’.