Online seks

Seksualiteit jongens

Met de opkomst van het internet zijn er enkele nieuwe vormen van dating en seks ontstaan. Sommige mensen maken een sociaal netwerkprofiel aan met daarop al dan niet seksueel getinte foto’s van zichzelf, met de bedoeling een date te regelen. Anderen gebruiken chatsites of camsites om erotische gesprekken te voeren of om zichzelf naakt te tonen op de webcam.

 

Sociale netwerksites
Sommige sociale netwerksites staan het toevoegen van erotisch getinte foto’s op je netwerkprofiel toe. Deze netwerksites worden dan vaak gebruikt als medium om (seks)dates te regelen. Houd steeds in het achterhoofd dat niet iedereen is wie hij beweert te zijn, er bestaan namelijk valse profielen. Dit zijn profielen die afpersers of misbruikers gebruiken om slachtoffers te benaderen onder een valse naam en met valse profielfoto’s. Een gouden regel is: geef nooit privégegevens zoals je adres of telefoonnummer door waarmee je gestalkt of afgeperst zou kunnen worden. Heb je toch iemand leuk gevonden waarmee je wilt afspreken, spreek dan af op een openbare plaats zoals een café, marktplein, winkelcentrum,… Zodat er steeds andere mensen in de buurt zijn. Zoek enkel contact met mensen waarmee je in het dagelijkse leven contact mee zou zoeken. Je spreekt dus beter niet af met iemand die veel ouder of jonger is dan jezelf.

Dezelfde regels gelden voor sociale netwerk-apps op je smartphone waarmee je een profiel kan aanmaken.

 

Chat- en camsites
Op chat- en camsites kom je net als op bepaalde sociale netwerksites mensen tegen die een (seks)date willen, dezelfde regels als hierboven zijn dus van toepassing. Verder kom je er ook mensen tegen die een gezellige babbel willen doen, of misschien een erotisch gesprek. Zolang je jezelf hier goed bij voelt is daar op zich niets mis mee, geef wel nooit privégegevens door.

Wisselen jullie naaktfoto’s uit of voeren jullie seksuele handelingen uit voor een webcam, besef dan heel goed dat de andere persoon jouw foto’s of filmpjes kan opslaan en achteraf openbaar maken of kan gebruiken om je af te persen. Net zoals men bij valse netwerkprofielen foto’s van iemand anders kan gebruiken, kan men ook webcambeelden van iemand anders doorsturen zonder je het beseft. Wil je zekerheid dat de persoon aan de andere kant van de webcam is wie hij beweert, vraag dan om eens te zwaaien, de tong uit te steken, aan zijn oor te krabben…


 

Jongeren vertellen
“Onlangs sprak ik op café af met iemand die ik op een profielsite leerde kennen, in het écht sprak die jongen met totaal niet aan. Toen hij me voorstelde om bij hem thuis verder te gaan heb ik dan ook vriendelijk geweigerd…”(Pieter, 18)

“Ik heb mijn huidige vriend via een chatsite leren kennen. Na enkele gesprekken in de chatbox bleken we dezelfde interesses te hebben. Toen we elkaar voldoende vertrouwden voegden elkaar toe op Facebook. Enkele maanden hadden we onze eerste date in de cinema en werden we snel daarna een koppel”(Matthias, 19)

“Ik masturbeer wel eens voor de webcam. Mijn eigen regel is: ófwel toon ik mijn gezicht, ófwel de rest van mijn lichaam, nooit beide aan dezelde persoon. Zo weet ik dat er geen opnames rechtstreeks tegen mij gebruikt kunnen worden. Mijn echte naam, telefoonnummer of adres geef ik nooit door!” (Arne, 20)