Moet ik op mijn werk uit de kast komen?

Coming out

Of je je out op het werk of bij de collega’s van je vakantiejob is een keuze die je zelf moet maken. Meestal is het leuker werken als je collega's op de hoogte zijn. Zo kan je openlijk vertellen over je relatie en je gevoelens zonder op je woorden te moeten letten. Verwacht je wel eens aan een (onschuldig) grapje.

Uit angst om gediscrimineerd te worden of minder carrière te kunnen maken, houden sommige holebi’s hun geaardheid verborgen op hun werk. Dat is natuurlijk jammer, maar het is ieders recht om privé-zaken gescheiden te houden van zijn of haar werk. 

Wil je je toch outen, kan je ook hier opteren eerst een collega aan te spreken waarmee je je meer verbonden voelt. Deze collega kan je dan steunen tijdens je algemene outing op het werk. Mocht je daadwerkelijk gediscrimineerd worden op basis van je geaardheid, laat het er dan niet bij zitten en zoek steun. Je kan altijd tercht bij Lumi voor meer info en een luisterend oor hierover.


             

Nu mag iedereen het weten, ook op het werk. Al zal ik er niet zo gauw voor uitkomen bij mensen die ik nog maar net ken. Andere collega's vertellen mij toch ook niet: "Hallo ik ben Jan en ik ben hetero"? (Sanne, 22) 

In het bedrijf waar ik m’n vakantiejob doe heerst een losse sfeer. Ik heb dan ook meteen verteld dat ik homo ben. Ik word daardoor wat geplaagd, maar ik plaag mijn collega’s even hard terug. Zo wordt werken toch leuk. (Willem, 21)