Ho/le/bi/trans/...

Ontdekken

Hetero, homo, lesbisch, biseksueel, holebi, transgender, queer, … Het lijkt wel alsof er voor iedereen een etiket, label of hokje bestaat. Maar wat betekenen al die labels allemaal? En is dat hokjesdenken wel nodig?

Je bent een jongen en valt op jongens. Of een meisje dat iets voelt voor meisjes. Misschien word je wel gewoon verliefd op mensen en maakt het je helemaal niet uit of je nu een meisje of een jongen kust. Dan kan het zijn dat je jezelf het etiket ‘homo’, ‘lesbisch’, ‘biseksueel’ of nog iets anders opplakt. Maar zo’n label betekent niet dat je niet uniek bent, want homo’s, lesbiennes en bi's zijn er in alle karakters, kleuren en maten.

 

Ben ik homo/lesbisch?

Als je als jongen enkel verliefd wordt op jongens wordt je vaak als homo bestempeld, een meisje dat enkel op meisjes valt wordt lesbisch genoemd. Met deze labels is helemaal niets mis, maar uiteraard noem je jezelf natuurlijk hoe je wil. Vele jongeren noemen zichzelf gewoon “holebi” omdat ze het verschil tussen verliefd worden op iemand van hetzelfde en het andere geslacht niet belangrijk vinden.

 

Ben ik biseksueel?
Biseksueel zijn of kortweg “bi zijn” betekent dat je zowel op mensen van je eigen geslacht als mensen van het andere geslacht kan verliefd worden. In het begin kunnen dit soort gevoelens wat verwarrend zijn voor jezelf, maar bekijk het positief, je kan verliefd worden op twee keer zoveel mensen.

 

Ik voel me niet goed bij het label jongen/meisje
Heb je soms het gevoel dat je in het verkeerde lichaam geboren bent? Dat de labels jongen/meisje de lading niet dekken? Of misschien hou je er wel van om af en toe eens te experimenteren met kledij die toegeschreven wordt aan het andere geslacht?

In dat geval ben je misschien transgender. Transgender is de overkoepelende term voor iedereen die zich op welke manier dan ook niet (volledig) thuis voelt in de hokjes man/vrouw. Hieronder vallen transgenderisme, transseksualiteit, travestie, queer, androgyn en alle andere manieren van genderbeleving die niet overeenkomen met het traditionele beeld van de tweeledige indeling 'man en vrouw'.

Transgender zijn heeft dus niets te maken met  op wie je valt, maar alles met hoe je jezelf voelt en identificeert. Als transgender kan je zowel hetero, homo, lesbisch, bi als alle andere geaardheden hebben.

Als je meer vragen hebt over transgender/transseksualiteit kan je altijd terecht bij T-jong, de jeugdbeweging voor transgenderjongeren of bij het transgenderinfopunt.

De wereld van gender is enorm uitgebreid en er bestaan zodanig veel termen dat je er soms niet wijs meer uit geraakt. Wat is nu het verschil tussen geslacht, genderidentiteit en genderexpressie en waar past seksuele geaardheid dan in het plaatje? Is een travestiet ook een transseksueel?

Meer info over alles wat met gender te maken heeft vind je onder het thema 'Gender'.

 

Moet zo’n label nu echt?
Is zo’n etiket, label, vakje of hokje nu echt nodig? Neen! Niet elke jongere wil (of moet) zichzelf in een vakje duwen. Je kiest zelf wat je ermee doet. Je bent wie je bent, en daar is niets mis mee!