Homeopathie werkt niet

Zoek je iets met al veel stof op? Dan is dit the place to be. (Tip: de zoekfunctie is een handige tool om hier je weg te vinden.)
Heftruck
Experienced user
Experienced user
Berichten: 776
Lid geworden op: 15 apr 2010 00:49
Locatie: Weg ende offline.

Re: Homeopathie werkt niet

Bericht door Heftruck » 25 mei 2011 16:08

triiid schreef:Met dat concept ben ik het eens, want ik kan moeilijk geloven dat alles, maar dan ook alles door de wetenschap beschreven kan worden. Dat lijkt mij nogal kil en leeg.

Nu ja, ik ben de enige die er zo over denkt, en het heeft geen zin jullie proberen te overtuigen, en dat wil ik ook helemaal niet.
Het is duidelijk dat je niet begrijpt wat wetenschap inhoudt. Ik stel voor dat je daar onderzoek naar doet. Verdere discussie is zinloos.
[Heftruck is] brutaal, niet constructief, onrespectvol, agressief, redeneert zonder empathie en overduidelijk met slechte intenties. - De Paus

De lachende profeet
I have no life
I have no life
Berichten: 6831
Lid geworden op: 14 aug 2007 21:26
Geslacht: Man
Locatie: Gaia
Contacteer:

Re: Homeopathie werkt niet

Bericht door De lachende profeet » 25 mei 2011 19:39

Ik geloof ook dat kabouters mijn tuin onderhouden als ik af en toe een schoteltje met melk buiten zet. Ik kan het niet bewijzen, maar ik geloof het wel. En omdat ik gelukkig word van mijn tuin, moet melk worden terug betaald door de ziekenkas.
AGE-411 schreef:Freddy Horion is echt de hipste crimineel ooit in dit apenland.
Binge Drinking Blues: Screwing Society since 1985

Faramir
Forum addict
Forum addict
Berichten: 3983
Lid geworden op: 10 mar 2006 19:34
Geslacht: Man
Locatie: Mechelen

Re: Homeopathie werkt niet

Bericht door Faramir » 25 mei 2011 20:12

Heftruck schreef:Wat - de - fuck, Faramir.

Hier mag geen discussie over zijn.
Vrijheid van meningsuiting, verdoeme! :D

Dat er intussen al meer dan een pagina gediscussieerd is, lijkt me enkel te staven dat het voer voor discussie is, wetenschappelijk bewezen of niet. Duidelijk zitten er heel wat mensen met een 'ei' over homeopathie of misschien eerder de klassieke geneeskunde. Een vaak gehoord argument is dan ook het verschil in aanpak met de klassieke geneeskunde, misschien toch iets dat in toekomstige doktersgeneratie niet verloren mag gaan? Geneeskunde lijkt me ook niet bedoeld om bandwerk te zijn.

Neemt niet weg dat ik het volkomen eens ben met de bevindingen van het onderzoek, hoor. Het leek me gewoon een onderwerp waarover heel wat mensen nog een mening hebben die afwijkt van de vrij duidelijke bewijzen. Ik vond het dan ook interessant af te toetsen waarom toch aanzienlijk wat mensen die bewijzen blijkbaar niet geldig vinden.

Heftruck
Experienced user
Experienced user
Berichten: 776
Lid geworden op: 15 apr 2010 00:49
Locatie: Weg ende offline.

Re: Homeopathie werkt niet

Bericht door Heftruck » 25 mei 2011 22:35

Faramir schreef:
Heftruck schreef:Wat - de - fuck, Faramir.

Hier mag geen discussie over zijn.
Vrijheid van meningsuiting, verdoeme! :D
Dit heeft geen bal met vrije meningsuiting te maken. Alles met waarop die 'mening' gebaseerd is. Medische wetenschap is niet geïnteresseerd in 'meningen', wel in wetenschappelijke bewijsvoering. Dat is heel erg duidelijk en mag dan ook erg sterk benadrukt worden. De gevolgen van ruimte laten voor 'meningen' à la homeopathie zijn potentiëel dodelijk. Regelmatig sterven mensen door compleet behandelbare aandoendingen ten gevolge van homeopathische 'meningen'.

Om deze reden reageer ik zo hard. Ik vind de aanzet die je gaf aan het begin van deze thread compleet onverantwoord in het licht van de medische context ervan. Dokters zijn niet voor niets aan strenge eden gebonden.
Faramir schreef:Dat er intussen al meer dan een pagina gediscussieerd is, lijkt me enkel te staven dat het voer voor discussie is, wetenschappelijk bewezen of niet. Duidelijk zitten er heel wat mensen met een 'ei' over homeopathie of misschien eerder de klassieke geneeskunde.
Wat homeopathen en aanverwanten doen is zich schuilhouden in de pikzwarte zone van de onbewijsbaarheid van negatieve feiten. Dat men zover moet gaan om nog houvast te vinden, is veelbetekend. Iedereen die echter een beetje kaas gegeten heeft van medische wetenschap, weet dat men op zoek gaat naar positieve feiten; naar aantoonbare correlaties en causaliteiten.

Daar moet niet over 'gemeningd' worden. Dat is compleet zinloos in deze context.
Faramir schreef:Een vaak gehoord argument is dan ook het verschil in aanpak met de klassieke geneeskunde, misschien toch iets dat in toekomstige doktersgeneratie niet verloren mag gaan? Geneeskunde lijkt me ook niet bedoeld om bandwerk te zijn.
Waar slaat dit in hemelsnaam op?
Faramir schreef:Neemt niet weg dat ik het volkomen eens ben met de bevindingen van het onderzoek, hoor. Het leek me gewoon een onderwerp waarover heel wat mensen nog een mening hebben die afwijkt van de vrij duidelijke bewijzen. Ik vond het dan ook interessant af te toetsen waarom toch aanzienlijk wat mensen die bewijzen blijkbaar niet geldig vinden.
Omdat ze onwetend zijn. Juiste oplossing: informeren. Foute oplossing: meningen. Simpel.
[Heftruck is] brutaal, niet constructief, onrespectvol, agressief, redeneert zonder empathie en overduidelijk met slechte intenties. - De Paus

Mordicus
Experienced user
Experienced user
Berichten: 322
Lid geworden op: 30 jun 2010 20:09
Geslacht: Man
Locatie: Oostende

Re: Homeopathie werkt niet

Bericht door Mordicus » 25 mei 2011 22:40

De lachende profeet schreef:Ik geloof ook dat kabouters mijn tuin onderhouden als ik af en toe een schoteltje met melk buiten zet. Ik kan het niet bewijzen, maar ik geloof het wel. En omdat ik gelukkig word van mijn tuin, moet melk worden terug betaald door de ziekenkas.
Geheel terzijde, bovenstaande klopt.
So it goes.

AMPK
New user
New user
Berichten: 76
Lid geworden op: 16 dec 2010 09:22
Geslacht: Man

Re: Homeopathie werkt niet

Bericht door AMPK » 28 mei 2011 20:41

triiid schreef:Misschien niet, maar dan is mijn opleiding farmacie niet heel veel waard...

Nu ga ik waarschijnlijk helemaal zot klinken, maar zeggen dat het geneesmiddel niet zou werken omdat er geen actief molecule in meer zit, is voor mij niet echt volwaardig. Ik denk dat het water bevat waarin de suikerbolletjes in gedompeld zijn nog altijd de energie van de stof in zich heeft.

Een lichaam is niet enkel een biochemisch individu, het heeft ook energieën die, als ze verstoord zijn, leiden tot ziekte. Dit klinkt helemaal onwetenschappelijk en onredelijk en misschien zou ik hierbij mijn studies farmacie meteen moeten stoppen. Maar zoals ik al vroeger zei, ieder dankt wat hij denkt.
Tijd om eens een handboek in fysica in de hand te nemen...

Energie is de mogelijkheid om arbeid te verrichten. Er zijn twee vormen van energie: kinetische en potentiële energie. Kinetische energie is beweging zoals bijvoorbeeld warmte dat enkel de beweging van atomen/moleculen is. Potentiële energie is energie die opgeslagen zit in een deeltje dat zich in een krachtsveld bevind, bijvoorbeeld een luchter die aan de plafond hangt heeft een potentiële energie ten gevolge van de zwaartekracht die het omlaag probeert te trekken. Er is inderdaad energie in je lichaam aanwezig, namelijk de chemische energie die zit in alle moleculen van je lichaam, thermische energie, potentiële gravitatie energie als je je boven het aardoppervlak bevind, en elektrische energie (alle potentiaalverschillen over membranen in je lichaam zoals in neuronen en over de binnenste mitochondriale membraan).

Kun je nu eens even uitleggen welke energie verstoord is bij welke ziekte? Het is inderdaad zo dat bijvoorbeeld een tekort aan ATP (chemische energie) zal leiden tot celdood en dus kan betrokken zijn bij bepaalde ziekten. Zo is hersenschade na een beroerte het gevolg van een energie (ATP) tekort. De vraag is dan echter hoe je 'energetisch' water (homeopathisch medicijn) dit zal oplossen. Want wat voor energie zit er in dat water (homeopathisch medicijn)? Chemische energie in de bindingen tussen waterstof en zuurstof. Je lichaam kan echter geen energie hieruit halen aangezien dat het meer energie kost om deze binding te breken dan dat erbij vrij komt. En zelfs al moest er meer energie uit vrij komen wij hebben niet het metabolisme om water af te breken (wij kunnen wel water maken, zie complex IV van de ETC). Het homeopathisch medicijn bevat ook thermische energie. Maar hoe gaat dit een patiënt helpen? Enkel iemand die aan hypothermia leid, maar het geven van warm water (homeopathisch medicijn) is niet de beste manier om dit te behandelen, een warm deken helpt meer. Als je het flesje hoog boven de grond houd zal het ook potentiële gravitatie energie bevatten, maar dit zal de patiënt ook niet genezen :wink: Conclusie, je hebt heel wat werk om ons uit te leggen hoe energie uit een flesje met enkel water erin een patiënt kan genezen.

Tenslotte moet je ook eens uitleggen hoe het water energie (welke energie? Potentiële, kinetische, chemische, thermische,...) kan bevatten van een molecule die daar ooit in opgelost is geweest. Bovendien moet je dan uitleggen waarom verschillende moleculen, die niet meer aanwezig zijn, verschillende ziekten gaan genezen.

Echo
I have no life
I have no life
Berichten: 6967
Lid geworden op: 30 dec 2004 15:06
Locatie: Gent
Contacteer:

Re: Homeopathie werkt niet

Bericht door Echo » 28 mei 2011 20:59

AMPK schreef:
Spoiler! :
Tijd om eens een handboek in fysica in de hand te nemen...

Energie is de mogelijkheid om arbeid te verrichten. Er zijn twee vormen van energie: kinetische en potentiële energie. Kinetische energie is beweging zoals bijvoorbeeld warmte dat enkel de beweging van atomen/moleculen is. Potentiële energie is energie die opgeslagen zit in een deeltje dat zich in een krachtsveld bevind, bijvoorbeeld een luchter die aan de plafond hangt heeft een potentiële energie ten gevolge van de zwaartekracht die het omlaag probeert te trekken. Er is inderdaad energie in je lichaam aanwezig, namelijk de chemische energie die zit in alle moleculen van je lichaam, thermische energie, potentiële gravitatie energie als je je boven het aardoppervlak bevind, en elektrische energie (alle potentiaalverschillen over membranen in je lichaam zoals in neuronen en over de binnenste mitochondriale membraan).

Kun je nu eens even uitleggen welke energie verstoord is bij welke ziekte? Het is inderdaad zo dat bijvoorbeeld een tekort aan ATP (chemische energie) zal leiden tot celdood en dus kan betrokken zijn bij bepaalde ziekten. Zo is hersenschade na een beroerte het gevolg van een energie (ATP) tekort. De vraag is dan echter hoe je 'energetisch' water (homeopathisch medicijn) dit zal oplossen. Want wat voor energie zit er in dat water (homeopathisch medicijn)? Chemische energie in de bindingen tussen waterstof en zuurstof. Je lichaam kan echter geen energie hieruit halen aangezien dat het meer energie kost om deze binding te breken dan dat erbij vrij komt. En zelfs al moest er meer energie uit vrij komen wij hebben niet het metabolisme om water af te breken (wij kunnen wel water maken, zie complex IV van de ETC). Het homeopathisch medicijn bevat ook thermische energie. Maar hoe gaat dit een patiënt helpen? Enkel iemand die aan hypothermia leid, maar het geven van warm water (homeopathisch medicijn) is niet de beste manier om dit te behandelen, een warm deken helpt meer. Als je het flesje hoog boven de grond houd zal het ook potentiële gravitatie energie bevatten, maar dit zal de patiënt ook niet genezen :wink: Conclusie, je hebt heel wat werk om ons uit te leggen hoe energie uit een flesje met enkel water erin een patiënt kan genezen.

Tenslotte moet je ook eens uitleggen hoe het water energie (welke energie? Potentiële, kinetische, chemische, thermische,...) kan bevatten van een molecule die daar ooit in opgelost is geweest. Bovendien moet je dan uitleggen waarom verschillende moleculen, die niet meer aanwezig zijn, verschillende ziekten gaan genezen.
Iemand die fysica zowaar interessant kan uitleggen! :love:

Voor de rest lijkt het me vooral heel erg veel Ingeborg- en placebo-effect. En op zich ben ik niet afkerig van placebo-middelen als die echt blijken te helpen (dat is, als die persoon die het neemt beter wordt uit overtuiging dat die echte geneesmiddelen krijgt en dat die zullen helpen). Of dat moet worden terugbetaald is dan natuurlijk een andere vraag (maar aan de andere kant hoeveel kun je betalen voor wat geperst melkpoeder met kleurstof in?)
Ik ben een van die robuuste lezers die lezen zoals ze snurken, eten en winden laten – een gildenbroeder van het eerlijke ezelsoor en niet van het pretentieuze leeslint.
Patrick Demompere

Desire. Poetry. -
Verlangen is het beest in mijn wijn.

Nabuchodonosor
Forum addict
Forum addict
Berichten: 1770
Lid geworden op: 28 mar 2004 23:53

Re: Homeopathie werkt niet

Bericht door Nabuchodonosor » 28 mei 2011 21:26

Ik heb eigenlijk nooit stil gestaan om het woord, het gegeven 'homeopathie' dus ik weet eigenlijk niet eens goed waarvoor het staat, wat het precies is.
Dit komt waarschijnlijk omdat ik al altijd het gevoel erbij had van dat het onzin, lucht, ledig was.
Zonder onderschrift, bij gebrek aan inspiratie.

candy1994
New user
New user
Berichten: 45
Lid geworden op: 28 mar 2011 22:14
Geslacht: Vrouw
Locatie: Antwerpen

Re: Homeopathie werkt niet

Bericht door candy1994 » 11 jun 2011 20:38

Nabuchodonosor schreef:Ik heb eigenlijk nooit stil gestaan om het woord, het gegeven 'homeopathie' dus ik weet eigenlijk niet eens goed waarvoor het staat, wat het precies is.
Dit komt waarschijnlijk omdat ik al altijd het gevoel erbij had van dat het onzin, lucht, ledig was.
Hoe kan je iets "onzin, lucht en ledig" vinden als je niet weet wat het is? :roll:

Er is trouwens een verschil tussen homeopathie en andere alternatieve geneeswijzen zoals kruiden en huismiddeltjes (bv tegen verkoudheid, hoesten..). Of zie ik dit verkeerd?
Steek uw neus niet teveel in andermans zaken.

Julien.
Experienced user
Experienced user
Berichten: 633
Lid geworden op: 24 mei 2009 21:29
Geslacht: Man
Contacteer:

Re: Homeopathie werkt niet

Bericht door Julien. » 29 sep 2011 01:46

Misschien is er nog te weinig kennis om homeopathie als 'effectief' te kunnen bewijzen? Een stom voorbeeld misschien, maar vroeger dacht men dat de zon om de aarde draaide. Heel logisch, want dat kon je duidelijk zien. Tot op een bepaald moment nieuwe technologie zorgde voor een héél andere kijk op de wereld. Ik bedoel maar: tot op vandaag, denkt de wetenschap dat homeopathie niet werkt. Daar is (denk ik) geloofwaardig onderzoek naar gedaan en iedere wetenschapper zou dus in feite moeten akkoord gaan of het tegengestelde bewijzen. Dat iemand als wetenschapper dus vindt dat het zo is, en niet anders, respecteer ik best, want NU gelooft de wetenschap dat.

Langs de andere kant, vind ik, dat iedereen mag geloven wat hij wil geloven. Als de wetenschapper dat dom vindt, dan is dat zijn goed recht en is hij niet verkeerd. Als iemand (wetenschapper of niet) iets ànders wil geloven, vind ik wel, wat je zelf ook denkt, dat je die gedachte op z'n minst moet RESPECTEREN. Je kan best uitleggen waarom je denkt dat het anders is, maar wat iemand gelooft, daar hoeft niemand zich mee te moeien.

(dat moest er even uit)

Mijn persoonlijke mening over homeopathie is eigenlijk nog een raadsel. Ik zeg dus niet dat het niet werkt, ik zeg ook niet dat het werkt. Ik vind dat het mag blijven bestaan. Wie daar zijn job van wil maken: you go. Wie naar de homeopaat wil gaan: you go. Ik denk niet dat homeopaten al veel mensen in het ziekenhuis hebben doen belanden, of zelfs in de doodskist. Wanneer homeopathie voor de 'patient/klant/...' niet werkt, zal hij wel snel genoeg terug naar de klassieke geneeskunde overstappen. Homeopathie is dus volgens mij geen bedreiging. (en bij Heftruck lijkt dat wel zo, denk ik)

Heftruck
Experienced user
Experienced user
Berichten: 776
Lid geworden op: 15 apr 2010 00:49
Locatie: Weg ende offline.

Re: Homeopathie werkt niet

Bericht door Heftruck » 29 sep 2011 05:02

Oh, for the love of god, Julien. Voor de zoveelste keer:

Homeopathie is dodelijk. Mensen sterven geregeld door gebrek aan echte gezondheidszorg! Dit gebeurt vaker dan je zou denken!

De enige reden dat de homeopathen hier mee weg kunnen raken en niet vervolgd kunnen worden, is door een kleine gaatje in de wet. Zolang ze zelf niets voorschrijven, kunnen ze niet aansprakelijk gesteld worden. Zij voeren hun praktijken door onder het mom van een 'vrijblijvend advies op verantwoordelijkheid van de klant'. Op deze manier vrijwaren homeopathen zichzelf van alle wettelijke medische verantwoordelijk. Zij kunnen dus niet vervolgd worden wanneer de kwalijke gevolgen van hun praktijken zich wreken op hun patiënten.

Zonder dit gaatje in de wet zouden alle homeopathen stante pede vervolgd worden wegens mishandeling, verzaking aan medische plicht en doodslag door nalatigheid.

Medische specialisten hebben een bijzonder specifieke en belangerijke taak; zij zijn de mensen die uniek geplaatst zijn om patienten bij te staan bij complexe medische vraagstukken wanneer de patient onvoldoende capabel is om zelf geïnformeerde keuzes te maken. Homeopathie is niet onschuldig. Wanneer zij medische advies geven op basis van onbewezen claims, verzaken zij de morele plicht en de verantwoordelijk van medici tot het geven van zo goed mogelijk advies. Er zijn wel degelijk heel goeie redenen waarom de Orde der Geneesheren zo hard neerkomt op homeopathen. Wanneer wij niet kunnen vertrouwen op de integriteit van onze medici, komen we met serieuze medische problemen te zitten.

Homeopathie kan zelfs gedefiniëerd worden als een volkomen gebrek aan medische bijstand. En dat is WEL DEGELIJK DODELIJK.

...

En godverdomme, Julien, als ge ne grote mond wilt opentrekken over wetenschap, maak uzelf dan eerst eens bekend met basisprincipes als 'de wetenschappelijke methode' in plaats van te memmen over geloof en meningen. If you don't know the science, shut the fuck up and learn it first.

Ja, ik eigen mijzelf het recht toe mij zodanig sterk en aggressief uit te drukken wanneer het om zaken gaat die wel degelijk levensbedreigend zijn. Vrije meningsuiting is waardeloos wanneer het gedegradeerd wordt tot een excuus voor het spuien voor allerlei ongeïnformeerde onzin. Zeker in het geval van medische wetenschap is dit het geval. De gevolgen kunnen immers dodelijk zijn. Ik hoef daar geen greintje respect voor te hebben.

Argh, when will you people learn to think before you speak!
[Heftruck is] brutaal, niet constructief, onrespectvol, agressief, redeneert zonder empathie en overduidelijk met slechte intenties. - De Paus

De lachende profeet
I have no life
I have no life
Berichten: 6831
Lid geworden op: 14 aug 2007 21:26
Geslacht: Man
Locatie: Gaia
Contacteer:

Re: Homeopathie werkt niet

Bericht door De lachende profeet » 30 sep 2011 02:09

Om Heftruck z'n rant even samen te vatten: homeopathie is klinkklare nonsens en het is gevaarlijk om het als alternatief te gebruiken voor reguliere geneeskunde. Je kan daar zoveel bullshit over verkondigen, maar het blijft een feit dat homeopathie NIET WERKT en NIET KAN WERKEN. In het beste geval is het diefstal, in het ergste geval leidt het tot de dood.
AGE-411 schreef:Freddy Horion is echt de hipste crimineel ooit in dit apenland.
Binge Drinking Blues: Screwing Society since 1985

Coriolis
Regular user
Regular user
Berichten: 272
Lid geworden op: 30 sep 2011 02:04
Geslacht: Man
Locatie: Antwerpen

Re: Homeopathie werkt niet

Bericht door Coriolis » 30 sep 2011 02:38

Ik ben verbaasd hoe de gemoederen hier oplaaien over dit onderwerp. Zelf heb ik ook de grootste bedenkingen bij de zin hiervan. Door wetenschappelijke argumenten ben ik voor 99,9% overtuigd dat het inderdaad complete onzin is.
Vreemd genoeg ben ik zelf zo'n zeven jaar geleden naar een homeopaat gegaan omdat ik vreemde ademhalingsklachten had waar een gewone dokter geen antwoord op kon bieden, zelfs na vele onderzoeken en specialisten. De homeopaat had mij een aantal middelen gegeven en na de derde afspraak toen die dingen niet werkten, zei hij dat het waarschijnlijk een onbekende, onderliggende psychologische oorzaak was die stress veroorzaakte (achteraf bekeken was dat waarschijnlijk mijn ontluikende homoseksualiteit). Het toen voorgeschreven middel heeft mij dan ook verlost van mijn klachten, vreemd genoeg.
Ik ben me ervan bewust dat het waarschijnlijk kwam uit een gevoel van "eindelijk iemand die mijn probleem ietwat erkent". Homeopathie kan dus in bepaalde gevallen misschien mensen helpen waarbij het probleem tussen de oren zit. Met ernstige ziektes naar een homeopaat gaan alvorens een fatsoenlijke dokter te raadplegen, lijkt me echter volstrekt dom. Wat betreft terminaal zieken die in de gewone geneeskunde geen soelaas meer vinden... Waarschijnlijk is de kans nog groter dat ze genezen gaan worden door de Heilige Maria dan door homeopathie.

Tenslotte wil ik jullie dit nog meegeven:

Een stevige ontkrachting van homeopathie, en best nog grappig en amusant uitgelegd :-)

simonw
Regular user
Regular user
Berichten: 154
Lid geworden op: 15 nov 2009 23:12
Geslacht: Man
Locatie: Antwerpen

Re: Homeopathie werkt niet

Bericht door simonw » 30 sep 2011 23:36

Ik sluit me volmondig aan bij de mening van Julien. Dat homeopathie geen wetenschappelijk bewijsbare werking heeft, is niets nieuws. Maar daar zit meteen ook de nuance. Dat die wetenschappelijke waarheid als juist wordt aangenomen, vind ik niet meer dan normaal. Dat homeopathie geen bewezen werking heeft, zal ik dus ook niet ontkennen. Dat neemt niet weg dat veel mensen positieve ervaringen hebben met homeopathie. Zijn die mensen dan dom en begrijpen zij per definitie niets van wetenschap? Volgens mij niet. Zelf heb ik als peuter baat gehad bij een homeopathische zalf tegen extreme huiduitslag waarvoor de klassieke middelen niet bleken aan te slaan. Noem dat voor mijn part goedgelovigheid, dat het op één of andere manier werkte staat vast. 100% homeopathisch, 0% dodelijk. Ook later heb ik meermaals goeie ervaringen gehad met homeopathische geneesmiddelen. Het feit dat een dergelijke discussie grote proporties aanneemt, toont aan dat homeopathie meer is dan een marginaal fenomeen bij onwetende burgers.

Daarnaast vind ik de (meermaals vetgedrukte en onderlijnde) redenering dat homeopathie dodelijk is (mensen sterven bij gebrek aan echte gezondheidszorg) kort door de bocht en karikaturaal. Iemand die zweert bij enkel en alleen homeopathische middelen, ook al blijkt klassieke geneeskunde beter geschikt, tekent inderdaad misschien zijn doodsvonnis. Het is inderdaad niet slim om bij een ernstige ziekte enkel te vertrouwen op homeopathie. Toch lijken zo'n gevallen mij uitzonderingen. Ik kan me vergissen, maar zonder enige cijfers zie ik geen reden om aan te nemen dat dat "meer gebeurt dan je denkt". Om die uitzonderlijke gevallen te wijten aan het feit dat homeopathie geen wetenschappelijk bewijs heeft, lijkt mij niet juist. Alle homeopaten afschilderen als kruidendokters met een afkeer van klassieke geneeskunde vind ik evenmin juist. Het beste voorbeeld: mijn huisarts is zowel huisarts als homeopaat en heeft mij nog nooit één klassieke behandeling afgeraden. Door de uitzondering als regel te stellen, kan je veel dingen degraderen tot dodelijke monsters. Want wat als je de karikatuur doortrekt naar bijvoorbeeld klassieke pijnstillers? Hun werking staat onomstotelijk vast, maar wanneer een patiënt uitzonderlijk beslist er veel te veel te nemen, is de kans groot dat hij het niet overleeft. Is het daarom nodig om pijnstillers af te zweren? Natuurlijk niet.

Wat ik probeer duidelijk te maken, is dat ik het volledig verdedigbaar vind homeopathie te beschouwen als onzin, maar dat ik het even verdedigbaar vind de werking ervan niet uit te sluiten. De argumenten tegen homeopathie die ik in dit topic lees, bevatten vaak veel waarheid en ik ben het er mee eens dat een debat over onder andere de terugbetaling van homeopathie gevoerd moet worden. Het getuigt echter van weinig respect en een ongepast superioriteitsgevoel om mensen die homeopathie niet afzweren op basis daarvan af te schilderen als onnadenkend en dom.

Dat wou ik toch écht even kwijt. :)

Heftruck
Experienced user
Experienced user
Berichten: 776
Lid geworden op: 15 apr 2010 00:49
Locatie: Weg ende offline.

Re: Homeopathie werkt niet

Bericht door Heftruck » 01 okt 2011 05:50

Als ik één cent kreeg telkens wanneer iemand zonder wetenschappelijke kennis homeopathie komt verdedigen, was ik nu stinkend rijk.

Het idee van het recht op vrije meningsuiting houdt de verplichting in jezelf eerst degelijk te informeren alvorens zomaar onzin in het rond te beginnen spuien. Ik begrijp dat het heel erg hip en dandy is om over alles een mening te hebben, ook al weet je eigenlijk niet eens echt waar het om gaat, maar dat maakt je niet minder een idiote aap in de ogen van mensen die zich wél verdiept hebben.

Misschien moeten we gewoon een squad oprichten die jullie kont rood kletst met boeken over wat de wetenschappelijke methode nu juist inhoudt en wat niet. Het zou ook geen pijn doen om eens een goeie cursus statistiek door te nemen alsook een goed overzicht van drogredenen te beschouwen. In het specifieke geval van simonw (dat gedoe met het zalfje) verdiepen jullie je best eens in het verschil tussen correlatie en causaliteit. Misschien krijgen jullie dan wél het subtiele process van gevolgtrekking onder de knie, in plaats van de ene na de andere flater te slaan.

Zowat elke medicus zweert homeopathie meteen af van zodra zhij het gebrek aan wetenschap erachter door krijgen. Dat sommige dokters zichzelf bezig houden met homeopathie, is een direct gevolg van het gebrek aan waarschuwingen en uitleg van die praktijken in hun opleiding. Gelukkig hebben de meesten onder hen snel door dat er iets niet pluis is wanneer hun patiënten 'genezen' ondanks het feit dat ze al enkele maanden het verkeerde doosje homeopathisch water drinken.

Ik snap eigenlijk niet eens waarvan jullie het idee halen dat homeopathische middelen iets speciaal zijn. Het is in de meeste gevallen gewoon PUUR WATER, for goodness sake, voor de volle 100%! Richt een instituut op dat de heilzame, geneeskrachtige voordelen van H2O onderzoekt en iedereen met een halve gram wetenschappelijke kennis lacht je uit. Geef het echter een fancy term die verbergt waar het eigenlijk om gaat en elke idioot staat te springen om in de bres te springen van charlatans en bedriegers.

Mensen die homeopathie verdedigen afschrijven als dom of onwetend is geen blijk van overdreven superioriteitsgevoel maar een blijk van wetenschappelijke basiskennis. Alles is echter niet verloren, er bestaat nog een kans om jezelf te redden; het verschil tussen domheid en onwetendheid is de wil te leren van je eigen fouten.

Ben je dom of gewoon onwetend, simonw? Aan jou de keuze.

Onderzoekers, medici en farmacologen doen verdomme geen jarenlange wetenschappelijke studies om zich de les te laten lezen door nuttige idioten die bij wetenschappelijke discussies hysterisch komen memmen over vrije meningen en respect voor bedriegers als homeopathen. Als er iets aan was van homeopathie, was het al lang onderdeel van het standaard medisch curriculum. Guess what: it's not. En hoewel homeopathen zichzelf graag afdoen als een arme onderdrukten die het toch zo onredelijk behandeld worden, is de realiteit dat zij een industrie als een ander zijn en dat het slachtoffer uithangen nu eenmaal sympathie opwekt in bepaalde middens. Het is tekend dat zij berusten op zulke walgelijke psychologische technieken.
[Heftruck is] brutaal, niet constructief, onrespectvol, agressief, redeneert zonder empathie en overduidelijk met slechte intenties. - De Paus

Timodu
**BANNED**
Berichten: 63
Lid geworden op: 01 jun 2011 16:31

Re: Homeopathie werkt niet

Bericht door Timodu » 05 okt 2011 01:20

wetenschappelijk bewezen of niet? feit is dat mensen er baat bij hebben zonder dat ze er echt gaan in geloven. In plaats van iets af te breken, moet je je ook eens in de plaats stellen van iemand wiens klachten dmv klassieke geneeskunde niet afnemen. Die persoon heeft twee mogelijkheden: afzien of elders zijn heil zoeken.
Als dat alternatief dan homeopathie is, wat is dan het probleem met theorieën uit de doeken beginnen doen. Niemand kan ontkennen dat er miljoenen mensen reeds mee geholpen zijn en dat zou centraal moeten staan.

Heftruck
Experienced user
Experienced user
Berichten: 776
Lid geworden op: 15 apr 2010 00:49
Locatie: Weg ende offline.

Re: Homeopathie werkt niet

Bericht door Heftruck » 05 okt 2011 01:43

Timodu schreef:wetenschappelijk bewezen of niet? feit is dat mensen er baat bij hebben zonder dat ze er echt gaan in geloven. In plaats van iets af te breken, moet je je ook eens in de plaats stellen van iemand wiens klachten dmv klassieke geneeskunde niet afnemen. Die persoon heeft twee mogelijkheden: afzien of elders zijn heil zoeken.
Als dat alternatief dan homeopathie is, wat is dan het probleem met theorieën uit de doeken beginnen doen. Niemand kan ontkennen dat er miljoenen mensen reeds mee geholpen zijn en dat zou centraal moeten staan.
Het is ongeloofelijk hoeveel tijd een mens kan verspillen aan dingen trachten duidelijk te maken voor mensen die duidelijk te lui om zijn de voorgaande berichten te lezen. Ben je dom, lui of doe je het opzettelijk, Timodu?

Homeopathie heeft nog geen mens geholpen en zal nooit een mens helpen. Als je wist waar je over sprak, zou je dat beseffen. Jouw claim dat miljoenen mensen baat hebben gehad bij homeopathie is voor de volle 100% een leugen.

Maar daarvoor moet je natuurlijk eerst wat wetenschappelijke kennis hebben, in plaats van als een kip zonder kop het eerste het beste in het rond te schreeuwen omdat het wel leuk klinkt .. :roll:
[Heftruck is] brutaal, niet constructief, onrespectvol, agressief, redeneert zonder empathie en overduidelijk met slechte intenties. - De Paus

Timodu
**BANNED**
Berichten: 63
Lid geworden op: 01 jun 2011 16:31

Re: Homeopathie werkt niet

Bericht door Timodu » 05 okt 2011 23:37

Eerst en vooral: schaam u om uw schandelijke taal en het enige dat ik kan zeggen is dat ondanks uw zogezegd wetenschappelijk bewijs mensen zijn geholpen die anders niet waren geholpen. Dus wat is het belangrijkste? met allerlei proefjes dingen aantonen of iemand zien geholpen worden. Respecteer eenieders keuze of hoe kan je anders verwachten dat je ooit respect van iemand afdwingt.

Ikzelf en andere mensen uit mijn omgeving en ook duidelijk op dit forum zijn er al mee geholpen. Wat is dan het probleem? Of beter: wat is het alternatief als de klassieke geneeskunde hen opgeeft?

Heftruck
Experienced user
Experienced user
Berichten: 776
Lid geworden op: 15 apr 2010 00:49
Locatie: Weg ende offline.

Re: Homeopathie werkt niet

Bericht door Heftruck » 06 okt 2011 03:41

Timodu schreef:Eerst en vooral: schaam u om uw schandelijke taal en het enige dat ik kan zeggen is dat ondanks uw zogezegd wetenschappelijk bewijs mensen zijn geholpen die anders niet waren geholpen. Dus wat is het belangrijkste? met allerlei proefjes dingen aantonen of iemand zien geholpen worden. Respecteer eenieders keuze of hoe kan je anders verwachten dat je ooit respect van iemand afdwingt.

Ikzelf en andere mensen uit mijn omgeving en ook duidelijk op dit forum zijn er al mee geholpen. Wat is dan het probleem? Of beter: wat is het alternatief als de klassieke geneeskunde hen opgeeft?
Ben jij een homeopaat ofzo? Jouw antwoord doet mij zoiets vermoeden, vermits je heel mooi de typische leugens van homeopathische marketingpraat verkondigt.

Als homeopathie zou werken, dan zou dat wetenschappelijk aantoonbaar zijn, wat niet het geval blijkt te zijn. Ergo, elke claim dat het wel werkt is een leugen en elke onbewezen behandeling die aangeraden wordt in het nadeel van bewezen behandelingen, is misdadig.

En die bullshit over 'klassieke' versus 'alternatieve' geneeskunde mag nu wel eens ophouden, gezien het vooral een leuke marketingtruuk is van homeopathisch uitschot dat aast op mensen men een compleet onbestaand begrip van wat wel kan, wat niet kan en wat de wetenschappelijke methode nu eigenlijk precies inhoudt.

Er is geen onderscheid tussen klassiek en alternatief, er is alleen onderscheid tussen wat aantoonbaar werkt en wat niet, dát is wat wetenschappelijk onderzoek nu eenmaal doet. Als je niet kan aantonen dat iets werkt en desondanks claim je het tegendeel, dan ben je een leugenaar en een bedrieger. Als je er dan nog eens geld voor gaat vragen en je als zelfverklaarde wonderdokter andermans' leven gaat verwedden op je eigen leugens, dan ben je psychopatisch uitschot.

Wat dacht je nu, Timodu; dat een paar randdebielen met duur water de wereld gingen redden terwijl wetenschappelijk onderzoek, door de best & brightest met miljardenen aan de meest geavanceerde technologie, gemiddeld 10 JAAR tijd nodig heeft voor de productie van ÉÉN ENKEL GENEESMIDDEL?

Medici en onderzoekers worden aan de meest strenge en kritische procedures onderworpen om zeker te zijn dat er geen fouten worden gemaakt terwijl homeopaten vrij zijn om eender welke onzin te verkopen als het maar leuk in de oren klinkt.

Ik kan letterlijk morgenvroeg een papiertje afdrukken waarop staat dat ik een homeopaat ben, zonder aan ook maar iemand verantwoording af te leggen, dat aan mijn voordeur hangen, water verkopen als wondermiddel en elke ongeïnformeerde mens zou er in trappen. Als je niet geneest, zie ik je nooit meer terug (ik kan toch niet vervolgd worden), als je wel geneest, ga je als een kip zonder kop in het rond bazuinen dat ik een geweldige dokter ben, ook al zijn er 1001 andere mogelijke verklaring voor je genezing en heeft mijn duur water er niets aantoonbaar mee te maken.

Als dat geen serieus belletje doet rinkelen, weet ik het ook niet meer. Jouw 'homeopaat' heeft jou en je kenissen serieus in 't zak gezet en je weet niet eens hoe en waarom. Of je bent er natuurlijk gewoon zelf eentje. In dat geval ben jij de persoon die zich enorm mag schamen.

... Wat zou het zijn?
[Heftruck is] brutaal, niet constructief, onrespectvol, agressief, redeneert zonder empathie en overduidelijk met slechte intenties. - De Paus

Timodu
**BANNED**
Berichten: 63
Lid geworden op: 01 jun 2011 16:31

Re: Homeopathie werkt niet

Bericht door Timodu » 06 okt 2011 10:09

Ik ga hier kort over zijn. Ik heb nooit het gevoel dat ik in het zak ben gezet wanneer iets werkt en ook duidelijk een voor/na kon aantonen met klassieke methodes en het was heus niets dat anders ook zomaar zou overgaan hoor.

Gesloten