Hoe neem ik deel?

Deelnemen aan activiteiten van een LGBT+ groep... Niet altijd de gemakkelijkste stap om te zetten. Je kent er misschien niemand, je weet niet of je goed in de groep zal liggen, je bent niet 'uit de kast' en vreest herkend te worden,… Allemaal factoren die je kunnen doen twijfelen. Weet dat je zeker niet de enige bent met die aarzeling. Duizenden jongeren hebben net diezelfde aarzeling gekend, hebben toch de sprong gewaagd en het zich zeker niet beklaagd.

Om je een handje te helpen bieden jongerengroepen tal van mogelijkheden aan om voor jou de drempel lager te maken. 

  • Binnen jongerengroepen zijn er vrijwilligers actief waarmee je een kennismakings- of onthaalgesprek kan hebben.  Meestal gaat deze gezellige babbel door in een rustig café of een jongerencentrum maar jij kan helemaal mee bepalen waar en wanneer zodat je jezelf er helemaal lekker bij voelt. Tijdens zo'n onthaalgesprek krijg je heel wat informatie over de jongerengroep en krijg je de kans om te vertellen over jezelf of over je aarzeling om naar een activiteit te stappen.
  • Sommige jongerengroepen organiseren regelmatig ook instap- of intromomenten. Voor je eerste activiteit spelen de zenuwen je misschien wel parten? Daarom wordt er af en toe vóór de activiteit start afgesproken met alle deelnemers die voor het eerst komen. Zo leer je al een paar jongeren kennen die net als jij 'groentjes' zijn en zo wordt het makkelijker om daarna in de grotere groep terecht te komen.
  • Deelnemen aan activiteiten kan zonder lidmaatschap. Jongeren die een lidmaatschapsbijdrage betalen krijgen wel enkele voordelen zoals korting op fuiven of een ledentijdschrift maar dat is dus niet verplicht. Heel wat jongerengroepen werken zelfs niet met een lidmaatschap.

Veel succes alvast met je eerste stap!